Water drinkbaar maken in de woestijn

Het verhaal van oud-student Emad Khatibzadeh

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5504

Dorst. Even een slokje water. Je doet de kraan open en ... niets. O ja vergeten, het water is afgesloten. Even later wil je de tafel schoonmaken. Nee, dat kan natuurlijk niet. Naar de wc? Even ophouden! Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Het water is thuis even afgesloten en tóch doe je telkens die kraan open. Zo vanzelfsprekend dat er water uitkomt. En gek als dat niet gebeurt.

Maar schoon drinkwater is op veel plekken helemaal niet zo normaal. Oud-student Werktuigbouwkunde Emad Khatibzadeh wil zorgen dat zo veel mogelijk mensen op deze aardbol schoon drinkwater hebben. En hij is al een aardig eindje op weg met een nieuwe ontziltingstechniek. Zout en vervuild water wordt daarmee zoet drinkwater. Hij ging zelfs de woestijn van Mali in om zijn systeem testen.

Ik weet hoe het is om geen water te hebben

Vertel, is jouw nieuwe systeem dé oplossing voor het watertekort?

"Het is een mooi systeem waarmee we veel mensen kunnen helpen. Met support van De Haagse kon ik via mijn startup een waterzuiveringssysteem ontwikkelen voor brak water. Ons systeem werkt met plus- en minpolen. Net als bij magneten. Zo kunnen we de positief en negatief geladen deeltjes, zoals natrium en chloride, via een membraan uit een vloeistof filteren. Het resultaat: schoon drinkwater."

Dat klinkt mooi, maar bestaat er niet al zoiets?

"Niet op die manier. Voordeel is dat dit systeem minder elektriciteit gebruikt. Het is goedkoper en er blijft minder restwater over. Het heeft de grootte van een koffiezetapparaat, je kunt het dus gemakkelijk meedragen. Tegelijk kun je de systemen aan elkaar koppelen, zodat je het bijvoorbeeld ook in de landbouw kunt gebruiken."

170417JV1089Klinkt goed. Is er veel vraag naar? Wie heeft dit nodig?

"Miljoenen mensen hebben geen schoon drinkwater. Denk aan kleine dorpen in India. Vluchtelingenkampen. Oorlogsgebieden. Afrika. Ethiopië is nu bijvoorbeeld volop in het nieuws. Wij hebben het getest in de woestijn van Mali, samen met Defensie en oud-minister Joris Voorhoeve, die het project begeleidde."

Wow, dat is cool.

"Ja, dat vond ik ook. Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen. In 2010 kwam ik als vluchteling vanuit Iran naar Nederland. Daar had ik werktuigbouwkunde gestudeerd, en ik besloot hier de studie opnieuw te volgen om het land te leren kennen. Zo kwam ik terecht bij de hogeschool. Via De Haagse leerde ik de Nederlandse taal en mijn plekje in de maatschappij kennen."

Die fascinatie voor water, komt die vanuit je thuisland?

"Ik weet hoe het is om geen water te hebben. In Iran is het water om de paar dagen wel een keer afgesloten. Natuurlijk zijn we erop voorbereid en zorgen we voor jerrycans met water. Het wordt pas echt vervelend als het langer duurt. Stel dat het een dag duurt, of nóg langer? Stel dat je tarwe verbouwt en er is geen water? Dat zijn echte problemen."

Mijn droom is verschil te maken

Dus had jij een droom …

"Ik wil iets voor deze aarde doen. Mijn droom is verschil te maken, te helpen. En water is belangrijk voor mensen. Ik wil blijven ontwikkelen, researchen en ontwerpen. Nieuwe concepten bedenken op watergebied voor de landbouw. Dat is mijn droom. Mijn boodschap voor aankomende studenten? Volg je droom."

En De Haagse?

"De Haagse staat open voor eigen ideeën van studenten. Als je een goed plan hebt voor de aarde of het leven van de mensen, dan mag je daarmee aan de slag. Zo ben ik ook begonnen. Bij De Haagse en met mijn eigen bedrijf in waterengineering."

De foto's van Emad in Mali zijn gemaakt door Jasper Verolme in opdracht van het Ministerie van Defensie.