Een kinderboek tot leven brengen

Het verhaal van student Rosalie de Moel

Kan-Jij-Ook-landingpg_980x5506

Het kinderboek van student Rosalie de Moel gaat over het jongetje Max. Max is net verhuisd en gaat op avontuur. Zo op het eerste gezicht een heel gewoon kinderboek, met mooie tekeningen. Maar richt je je smartphone of tablet op het boek, dan zie je Max door je beeldscherm vliegen. Dit komt doordat Rosalie en haar studiegenoten gebruikmaakten van Augmented Reality, letterlijk: toegevoegde realiteit. Het boek werd een hit.

Over Rosalie

Rosalie de Moel is 22 jaar, woont in Delft in een studentenhuis met 8 meiden en haar kat Coco. Ze studeert Communication & Multimedia Design en volgt momenteel vakken in digitale didactiek en nieuwe media. “Die richting vat mooi samen wat ik leuk vind: digitale leermiddelen op effectieve en mooie manier vormgeven en inzetten, zodat kinderen met plezier leren. Ons kinderboek is daar een perfect voorbeeld van.”

“Welkom in dit fijne gebouw!” Rosalie laat trots haar werkplek in Zoetermeer zien, onderdeel van de Dutch Innovation Factory. In deze oude fabriek “woont” een heuse ICT-community: start-ups krijgen een kans, hulp en huisvesting. Je vindt er niet alleen ondernemers, maar ook ICT-studenten van De Haagse Hogeschool en onderzoekers. Kennis delen, samenwerken, innoveren: het gebeurt hier aan de lopende band. “Toen we in dit gebouw een schoolopdracht presenteerden, begon ons avontuur.”

Van schoolopdracht …

Samen met studiegenoten maakt Rosalie in haar tweede studiejaar van Communication & Multimedia Design een opdracht. Ze werken twee weken lang keihard aan wat later hun bedrijf zal worden: een kinderboek dat tot leven komt door Augmented Reality (AR). Met AR verrijk je reële, platte beelden met virtuele 3D-beelden. Via een smartphone, speciale bril of tablet kun je de extra beelden zien. Zo komt een straat, een schilderij óf een kinderboek tot leven.

We vinden het leuk om lezen in deze nieuwe tijd weer belangrijk te maken

… tot kinderboek

DSC_0725Rosalie: “In de eerste opdrachtweek wisten we al dat we iets met AR wilden doen. In week twee kwam het idee voor een kinderboek. We waren meteen enthousiast. De samenwerking verliep gesmeerd en uiteindelijk hebben we binnen een paar dagen een compleet kinderboek over Super Mario ontworpen. We plakten posters op karton, bonden de bladzijdes zelf in en maakten speciale pagina’s: als je die scant met een app op je smartphone, zie je bewegende 3D-beelden. Je kunt dan bijvoorbeeld om een boom heen ‘kijken’ via de app.”

Mentor Maurice en hulp van De Haagse

“Maurice, de eigenaar van onze werkplek, zag ons presenteren en was enthousiast over ons idee,” vertelt Rosalie verder. “Hij gaf ons een bureau en heeft ons enorm goed geholpen en begeleid. Die man weet alles. Dankzij hem zijn Sem, Elliot en ik onze onderneming gestart en begonnen we met de uitwerking van een nieuw kinderboek. De Haagse Hogeschool maakte het mogelijk om tijdens onze stage en tijdens een paar vakken ons boek en de app steeds verder uit te werken. Ik heb zo veel geleerd!”

Nu hebben we nog bijbaantjes, maar we hopen er uiteindelijk van te kunnen leven

Droom komt uit

“Alle tijd die we over hebben, steken we in ons bedrijf. We vinden het leuk om lezen in deze nieuwe tijd weer belangrijk te maken. De app die bij het boek hoort, kunnen we updaten, waardoor het verhaal steeds verandert. Zo hebben we een speciale seizoenspagina ontworpen die zich aanpast aan de tijd van het jaar. Inmiddels hebben we honderden kinderboeken verkocht. We liggen in de bibliotheek, verkopen aan gerenommeerde bedrijven en we hebben in 2017 met ons boek de Hybride Student-Ondernemerprijs gewonnen. Hiermee konden we verder investeren en bijvoorbeeld onze eerste oplage laten drukken. Nu hebben we nog bijbaantjes, maar we hopen er uiteindelijk van te kunnen leven. Deel 2 van ons kinderboek is in de maak en we willen naar het buitenland. Ook andere toepassingen in de AR-wereld lijken ons erg leuk. Ideeën genoeg. We kunnen niet wachten!”

In onderstaand filmpje geeft Rosalie je een kijkje in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer, de plek waar zich ook de ICT-opleidingen van De Haagse Hogeschool bevinden.