Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je bent gefascineerd door het samenspel van mens en machine. Je wilt het onderzoeken, ontwikkelen of erover adviseren: een kunstarm, een rolstoel voor de Paralympics of een dynamisch zwempak. 

Met technisch vernuft én biomedische kennis kun jij de techniek afstemmen op mensen, en niet andersom. Dat leer je in Nederland alléén bij de voltijdopleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie.

Bewegingsanalyse, biostatica, modelleren, product in werking, onderzoeken en ontwerpen. Bij Mens en Techniek - Bewegingstechnologie staat zowel het menselijk lichaam als de techniek centraal. En daarom word je breed opgeleid en krijg je input van allerlei disciplines. Van het analyseren van een zwembeweging tot het ontwerpen en maken van een rolstoel. Je krijgt colleges, maar juist ook veel praktijk tijdens de practica, projecten en stages. Vaak bepaal je zélf welke richting je opgaat. Je bent veel te vinden in de werkplaats én achter de computer. Vergeet niet je eigen laptop mee te nemen, want je werkt veel met ontwerpsoftware als Solidworks en Matlab.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Voor de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie sta je lekker safe in de startblokken met een havo- of vwo-diploma. Kijk even welk profiel je precies moet hebben. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Wil je mensen beter laten bewegen? Kies dan voor de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie aan De Haagse. 

Mens&Techniek | Bewegingstechnologie is een pittige maar zeer interessante en uitdagende studie. Het is handig, als je wiskunde goed beheerst of in ieder geval de interesse hebt om je hierin meer te verdiepen. We bieden extra wiskundeonderwijs aan. Mocht je twijfel hebben over of je wiskunde voldoende beheerst, neem dan contact met ons op.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie krijg je wellicht vrijstelling. Stuur een mailtje naar MTBT-PR@hhs.nl voor meer informatie.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

4

uur instructie college per week

13

uur werkcollege per week

5

uur projecten per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges

Voor een goede theoretische kennis volg je instructiecolleges. Je hebt daarbij studieboeken en readers nodig, plus natuurlijk je eigen aantekeningen. Bij werkcolleges is het vaak een combinatie van theorie en praktijk. De docent legt iets uit, waarmee je daarna aan de slag gaat.

Practica en projecten

Na een hoorcollege pas je de stof meteen toe in practica. Je berekent bijvoorbeeld hoeveel kracht er nodig is om een rolstoel te laten bewegen en werkt in projecten aan gerichte opdrachten. Ontwerp samen met je medestudenten bijvoorbeeld een beweegtuin voor een verzorgingshuis en pas de gebruikelijke kinderspeeltoestellen aan senioren aan.

Onderzoek

Daarnaast ga je echt onderzoek doen. Het Expertisecentrum Bewegingstechnologie (ECBT) is een belangrijk onderdeel van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. Samen met het ECBT voer je onderzoeks- en ontwerpopdrachten uit. Je werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een fiets voor een vrouw met een spierziekte. Of een coördinatiespel voor kinderen.

Stages en excursies

In de praktijk leer je natuurlijk supersnel. Doe ervaring op tijdens stages en luister naar gastsprekers van Basalt of de TU Delft. Ook ga je op excursie. Kijk naar een echt menselijk lichaam in de snijzaal en breng een bezoek aan een centrum voor revalidatie om te zien hoe belangrijk technische hulpmiddelen in het leven van een mens kunnen zijn.

Na je studie vinden werkgevers het heel interessant als je al meerdere stages hebt gelopen. Dit geeft een nog grotere kans op een baan na je afstuderen. Daarom volgen veel VWO-studenten ook deze unieke opleiding.

Minoren

Je studie samenstellen

Tijdens de studie is er ruimte voor het volgen van minoren en vrije keuzevakken. Ongeveer 25% van je studie bestaat uit deze keuzevakken. Dé kans om je te verdiepen en te specialiseren in wat jij nou zo interessant vindt aan mens en beweging. Wil je bijvoorbeeld alles weten over gangbeeld en looppatronen met protheses? Dan is de minor Orthopedie wat voor jou. Word jij eerder warm van sport en techniek? Volg dan de minor Sporttechnologie. Hier leer je bijvoorbeeld de perfecte enkelbrace ontwerpen.

Je kunt ook minoren volgen buiten de opleiding om. Bij De Haagse Hogeschool kun je bijvoorbeeld de minor Sportpsychologie en de minor Healthy aging volgen. Buiten de opleiding kun je terecht bij een van de andere opleidingen Mens en Techniek. Denk aan de minor Biometrie. Ook onze universitaire partners, de TU Delft en de VU Amsterdam, hebben interessante studieonderdelen die je onder bepaalde voorwaarden kunt volgen.

Eervolle vermelding Mens en Techniek

In de jaarlijkse publicatie 'Beste studies van Nederland' beloont Elsevier Weekblad (EW) opleidingen waar studenten meer dan gemiddeld tevreden over zijn. Dit jaar kreeg Mens en Techniek van De Haagse Hogeschool een eervolle vermelding.

Lessituatie Mens en Techniek met logo Elsevier Weekblad in foto

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Bewegingsonderzoeker

 • Sportbrace-ontwikkelaar

 • Softwareontwikkelaar bewegingsanalyse

 • Adviseur revalidatieproducten

 • Manager beweeglab

 • Fieldlab-beheerder

 • Beheerder beweeglab

 

 • Manager productontwikkeling

 • Data analist binnen zorg- en sportorganisatie

 • Adviseur mobilteitshulpmiddelen

 • Adviseur revalidatietechniek

 • Productontwikkelaar in de zorg

 • Productontwikkelaar in de sport

Dit word je niet

 • Ergotherapeut

 • Fysiotherapeut

 • Orthopedisch instrumentmaker

 • Fysioloog

Doorstuderen

Heb je je bachelordiploma op zak en bevalt het studentenleven je wel? Dan kun je nog verder studeren na Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. Volg een master Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam of Biomedical Engineering aan de TU Delft.

Natuurlijk kun je ook terecht op De Haagse. Denk bijvoorbeeld aan de eenjarige master Next Level Engineering. Die is speciaal ontwikkeld voor studenten met een technische bachelor en levert je een MSc-titel op. Een andere logische keuze is bijvoorbeeld de opleiding Industrieel Product Ontwerpen

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie maak je kennis met je coach. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer. Tijdens de projecten word je ondersteund door docenten en ouderejaarsstudenten (tutoren). Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Mens en Techniek
Naam internationaal: Health Technology
Opleidingscode (Isat): 30039
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Industrieel Product Ontwerpen Studenten overleggen aan tafel

Industrieel Product Ontwerpen

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Industrieel ontwerpers combineren vindingrijkheid met technische knowhow. Ze ontwikkelen mooie én innovatieve producten.
Ga naar Civiele Techniek Student werkt aan project

Civiele Techniek

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Een nieuw viaduct ontwerpen? Ervoor zorgen dat Nederland droge voeten houdt? Als civiel ingenieur bouw je aan de toekomst.
Ga naar Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management

Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Verdiep je in onderwerpen als bouwen, water, energie en mobiliteit en ontwerp straks de stad van de toekomst.