Lectoraat Multilevel Regulation
Het lectoraat Multilevel Regulation, een nieuw opgerichte onderzoeksgroep binnen de Haagse Hogeschool, onderzoekt complexe regelgevingsprocessen op regionaal, nationaal en mondiaal niveau. Het centrale onderzoeksthema van het lectoraat is dat particuliere actoren, zoals bedrijven, de burgersamenleving en individuen, nieuwe regelgevende rollen aannemen in het kader van recente crises in het mondiaal bestuur alsmede de bijbehorende kritiek op de traditionele openbare regelgeving. Deze particuliere actoren hebben niet alleen meer bevoegdheden gekregen om belangrijke openbare beleidsvragen vorm te geven, maar zijn ook in staat om de manier waarop normen, regels en wetten tot stand komen en worden nageleefd in twijfel te trekken, te veranderen, te ondermijnen en te verschuiven.
Van doe-het-zelfregelgeving naar experimentele regelgeving
Over het algemeen accepteren we dat regels die zijn opgesteld door overheidsfunctionarissen rechtmatig zijn en moeten worden opgevolgd, en als de regels twijfelachtig zijn, moeten ze worden aangevochten door middel van formele procedures. Als we een parkeerboete krijgen, betalen we die of dienen we een officiële klacht in. Als we aan boord gaan van een vliegtuig, laten we ons identiteitsbewijs zien wanneer daarnaar wordt gevraagd. Als we een ernstig geschil hebben met de buren, bellen we de politie of beginnen we een civiele rechtszaak. In bijna alle aspecten van ons leven is openbare regelgeving de belangrijkste vorm van ordening en geschillenbeslechting. En hoe ontevreden we ook zijn over overheidsfunctionarissen, openbare regelgeving biedt veiligheid en structuur, een betrouwbare- en voorspelbare-veilige ruimte voor burgers.
Maar daar komt verandering in. Veel instellingen, van regionale tot internationale organisaties als de VN, WTO en EU, worden steeds meer gezien als ondemocratisch, onrechtmatig en zelfs onbetrouwbaar, niet representatief en inefficiënt. Hedendaagse politieke leiders van over de hele wereld trekken de kernwaarden en beginselen in twijfel die ten grondslag liggen aan traditionele regelgeving. Hoewel het publiekrecht als bouwwerk nog overeind staat, verzwakt het fundament van vertrouwen, betrouwbaarheid, gemeenschap en verantwoordelijkheid steeds meer.
Wat betekent dit voor de samenleving? Wat doen we als de traditionele instellingen die ons leven regelen, instabiel worden? Is openbare regelgeving de enige manier waarop openbaar beleid en maatschappelijke problemen kunnen worden aangepakt? Zo niet, wat zijn de alternatieven?
In dit lectoraat proberen we deze vragen te beantwoorden door de rol van particuliere actoren in multilevel regulation te onderzoeken. Vaak wordt ervan uitgegaan dat particuliere actoren de openbare systemen alleen kunnen beïnvloeden of in gevaar kunnen brengen. Hoewel er enig bewijs is voor deze aanname, is de stelling beperkt, voorspelbaar en niet bepaald nuttig. In plaats daarvan is het uitgangspunt van ons lectoraat een eenvoudige hypothese: particuliere actoren beschikken over de nodige middelen om de traditionele openbare regelgeving te verbeteren. Waarom? Omdat sommige particuliere actoren informele maar effectieve oplossingen en procedures toepassen die te herleiden zijn naar de kern van gemeenschappelijke waarden en reputatiemechanismen. De meeste vormen van particuliere rechtspraak, waaronder bemiddeling en arbitrage, zijn gebaseerd op gemeenschappelijke waarden als samenwerking, participatie en persoonlijk vertrouwen. In plaats van een onbekende (en soms ongespecialiseerde) rechter die een geschil beslecht, kiezen particuliere actoren voor iemand uit de eigen gemeenschap om samen een oplossing te vinden die is afgestemd op hun eigen behoeften. Dit noemen we ''doe-het-zelfregelgeving''. Zouden wij, burgers, niet kunnen leren van deze private oplossingen en wegen kunnen vinden om de publieke instellingen die veel van ons leven regelen, zelfregulerend te maken?
Dit lectoraat is een forum dat docenten, studenten, beroepsbeoefenaars en overheidsfunctionarissen samenbrengt om op een gezamenlijke en experimentele manier te werken aan alternatieve oplossingen die de hedendaagse regelgeving verbeteren. Het hoofddoel is het aanwakkeren van een dialoog tussen beroepsbeoefenaars en academici waarbij ze de sterke en zwakke punten van doe-het-zelfregelgeving analyseren en verwoorden in begrijpelijke taal. Op die manier verbindt het lectoraat theorie, onderwijs, experimenten en praktijk en biedt het innovatieve en hybride oplossingen voor hedendaagse problemen op het gebied van regelgeving. Het lectoraat maakt deel uit van het onderzoeksplatform Goed Bestuur voor een Veilige Wereld.
Team
Maarten van Munster
Docent Politiek en Rechten
Agota Szabo
Docent Business Management
Dr. Agnieszka Machnicka
Stefania Marassi
Marike Hehemann
Artemis Malliaropoulou
Docent Politiek en Rechten
Maarten van Munster
Maarten van Munster is a lecturer in International Human Rights Law and European Union Law at the European Studies programme. He also teaches an elective module on developing countries in the same programme. He holds an LL. M. degree in Constitutional and Administrative Law from VU University Amsterdam. His research focuses on a current transitional justice process in Angola. The research project focuses on the interaction between international (intergovernmental and non-governmental) and local actors within this process. It seeks to enhance the understanding of the way in which contemporary governance structures are organized and changing and how these changes affect the general public. It also aims to provide insight for (future) professionals working in the field of peacebuilding, transitional justice specifically and governance and international relations more generally. Maarten has been working for THUAS for fourteen years during which he has taken up different roles, such as team leader, researcher and developer of a University-wide minor on development cooperation. He has also given guest lectures in Brazil and Angola on human rights topics.
Docent Business Management
Agota Szabo
Agota begon haar part-time PHD in oktober 2014 aan de VU met een partnerschap van de George Washington Universiteit. Zij is gekoppeld aan het lectoraat Public Governance door haar onderzoek in Corporate Governance. Agota haar PhD focussen zich vooral op bestuurs dynamiek en kritische succesfactoren in de gezondheidszorg. Ze probeert de basis te ontrafelen van verantwoord gedrag en transparantie van het bestuur van toezicht van ziekenhuizen. Haar onderzoek is vergelijkend, aangezien zij het bestuur van ziekenhuizen in Nederland en de VS onderzoekt. Ik ben docent Business Management met een grote passie voor governance en strategie. Tijdens onze vakken maak je kennis met de wereld van het internationale bedrijfsleven en de toekomst van ethisch leiderschap. Wij werken samen met jou aan de opbouw van je kennis: van het begrijpen hoe de zakenwereld in elkaar steekt tot het ontwikkelen van toekomstige strategieën. Wat ik zo leuk vind aan het lesgeven over het bedrijfsleven is dat alles wat je leert in theorie direct kan worden toegepast in echte organisaties en ondernemingen, zowel in de publieke als de particuliere sector. Ik gebruik vaak casestudy's en actuele kwesties uit het bedrijfsleven om aan te tonen met welke uitdagingen ondernemingen worden geconfronteerd. Samen proberen we dan oplossingen voor hen te bedenken. In de hogere jaren werken we samen met bedrijven om internationale marketing- en exportplannen te ontwikkelen en dat biedt je een geweldige kans om een kijkje te nemen in de keuken van diverse bedrijven.
a.szabo@hhs.nlDr. Agnieszka Machnicka
Dr. Agnieszka A. Machnicka is docent Comparative Private Law aan De Haagse Hogeschool. Ze heeft een Master of Laws (Universiteit van Warschau) diploma gehaald, een D.E.S.S. de droit des affaires (Université de Poitiers), een LL.M. in Common Law (University of Ottawa), een Master of Research (European University Institute), een PhD in Law van de Universiteit van Warschau en van het European University Institute. Ze was eerder werkzaam als senior onderzoeker aan de VU Amsterdam, GRUR postdoctoraal onderzoeker bij het Max Planck Institute for Innovation and Competition (München), postdoctoraal onderzoeker (fellowship) aan de Universiteit van Siena en docent aan de Universiteit van Warschau. Ze heeft ook een aantal gastaanstellingen gehad aan de KU Leuven (gastonderzoeker), University of Padua (gastdocent) en de University of Alcalá, waar ze lid is van het lectoraat ‘Derecho y Empresa’. Ze was stagiaire bij Gide Loyrette & Nouel (Warschau), het Octrooibureau van de Republiek Polen en het Europees Octrooikantoor (München).
Stefania Marassi
Stefania Marassi has a Master Degree in European and International Law from the University of Trento (Italy) and an LL.M. in International and European Labour Law from the University of Tilburg (The Netherlands). She is a lecturer and researcher in international and European labour law in the LL.B. Programme International and European Law.
As a researcher, she is a member of the lectorate ‘Multilevel Regulation’ where she acts as the managing editor of the International Labor Rights Case Law journal (ILaRC) and she carries out research on transnational industrial relations and compliance with labour rights in the global supply chain.
Stefania is also part of the lectorate ‘Changing Role of Europe’ where she conducts research on the use of new technologies (e.g. people analytics and wearables) in the workplace and the privacy-related implications under the GDPR.
In 2015, she published a book, “Globalization and Transnational Collective Labour Relations”. In 2017-2018 she worked as an independent expert in a European project led by ETUC and BusinessEurope on transnational company negotiations.
Artemis Malliaropoulou
Over de lector
dr. Barbara Warwas
Dr. Barbara Warwas is hoogleraar aan De Haagse Hogeschool. Barbara is tevens docent arbitrage en coördinator van de minor geschillenbeslechting bij het LAW-programma van de Haagse. Voorafgaand aan haar functie als hoogleraar was zij coördinator van de Comparative Law Line en Commercial Law Specialization bij het LAW-programma. Barbara is de auteur van ‘The Liability of Arbitral Institutions: Legitimacy Challenges and Functional Responses’, gepubliceerd door Springer in 2016. In 2014 werkte ze als onderzoeker en administrateur voor het baanbrekende onderzoek naar de juridische instrumenten en praktijken van arbitrage in de EU en Zwitserland, in opdracht van het Europees Parlement. Barbara heeft een Ph.D. rechten behaald aan het Europees Universitair Instituut (Florence, Italië). Voordat ze bij de Haagse kwam, werkte Barbara als visiting counsel op de litigation afdeling bij GE Oil & Gas in Florence en bij het Italiaanse advocatenkantoor Studio Legale Calabresi Guadalupi.
b.a.warwas@hhs.nl
Blog
Onderzoeker in de spotlight: Artemis Malliaropoulou
"Het is fascinerend onderzoek te doen en internationaal recht te doceren in Den Haag, de stad die wereldwijd bekendstaat als de internationale stad van vrede en recht. Ik vind het mooi om als onderzoeker onder meer betrokken te zij...
Lees verder