Thales en De Haagse Hogeschool tekenen overeenkomst voor cyber security lectoraat

Vandaag, vrijdag 10 juni, hebben Thales en De Haagse Hogeschool een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een lectoraat over cyber security. Beide partijen willen gezamenlijk onderzoek te doen naar de cyber security van fysieke systemen en hebben daarvoor drie programma’s gedefinieerd. De overeenkomst werd op de hogeschool ondertekend door Lukas Roffel, CTO Thales Nederland en Leonard Geluk, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool.

Overeenkomst met Thales René van Buuren, Director Cyber Security Thales Nederland: "Thales is het grootste cybersecurityhuis van Europa en wil ook in Nederland haar positie versterken. Dat past goed bij de ambities en het ondernemerschap van De Haagse Hogeschool die ook haar expertise en kennis rond cyber security nog verder wil ontwikkelen. We zien in Nederland een groot tekort aan experts op het gebied van cyber en dat terwijl we nog maar aan het begin staan van de impact en ontwikkelingen in dit vakgebied. Met de oprichting van dit lectoraat hopen wij vanuit Thales een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren aan een veiliger Nederland door het onderwijs te ondersteunen."

Leonard Geluk, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool “De Haagse Hogeschool heeft inmiddels veel expertise op het gebied van security en specifiek cyber security opgebouwd. Het nieuw op te richten lectoraat sluit naadloos aan bij ons Centre of Expertise Cyber Security, maar zal ook een nieuwe impuls geven aan al het cyber security gerelateerde onderzoek dat nu al binnen diverse opleidingen en het lectoraat Cyber Security and Safety plaatsvindt. Wij zijn er trots op om Thales als partner te hebben.”

Het research plan

Het research plan zal in drie programma’s opgesplitst worden, die voortkomen uit de huidige interesses en competenties van de beide samenwerkingspartners. Deze programma’s zijn ‘Identify and Access Management’, over wie wanneer voor hoe lang welke toegang tot systemen kan verkrijgen; ‘Security of Systems and the Internet of Things’ over de toenemende mate waarin apparaten met elkaar in verbinding staan, en de rol van veiligheid daarin; en ‘Usable Security’, over de ogenschijnlijke tegenstelling tussen gebruiksgemak en beveiliging.

Begeleiding vanuit Thales

Jimmy Troost, Director van het Thales Research Center in Delft: ‘’We kijken enorm uit naar de invulling van het cyber lectoraat, de studenten die ik tot zover al heb gesproken waren enthousiast, leergierig en stelden verrassende vragen. Het vakgebied cyber staat te popelen om HBO-ers, voornamelijk door de praktische wijze waarop de studenten vraagstukken aanvliegen.