Masoumeh uit Iran: ‘De opleiding MICM bij De Haagse Hogeschool laat mij groeien en bloeien’

Vluchtelingen de kans geven om een mooie carrière en een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat is het doel van het Bright Future Scholarship, dat de Academie voor Masters & Professional Courses van De Haagse Hogeschool dit collegejaar aanbiedt. Mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, krijgen zo de kans om verder te leren en hun talenten te benutten. Een van hen is Masoumeh Jamalinia (32), een journaliste uit Iran die haar werk voor de BBC in Georgië moest ontvluchten voor haar eigen veiligheid. Met haar persoonlijke, krachtige en poëtische essay wist ze deze beurs te winnen. “Ik kan me hiermee verder ontwikkelen in mijn vakgebied.”

MPC Bright Future Scholarship

“Ik heb zo’n vijf jaar voor de BBC gewerkt in Armenië en Georgië. Door problemen met de Iraanse geheime dienst was het daar niet veilig meer voor mij. Via de Nederlandse ambassade kon ik in augustus 2014 een visum regelen. En daar stond ik dan op Schiphol, in mijn veel te zomerse kleding. Het was hier zó koud en ik voelde me zó eenzaam. Gefrustreerd en opgewonden tegelijk. Uiteindelijk belandde ik met mijn koffer bij het azc in Ter Apel. Gelukkig was de marechaussee daar heel aardig.”

De taal leren

Masoumeh Jamalinia“Via verschillende azc’s belandde ik in Dronten. Ik realiseerde me al snel dat ik naar buiten moest gaan: Nederlandse mensen ontmoeten en de taal leren. Een baantje nemen. Het maakte me niet eens uit wat – en of ik er wel voor betaald kreeg. Maar dat bleek vrij lastig te zijn in een kleine gemeenschap als Dronten. Uiteindelijk ging ik als vrijwilliger aan de slag bij Vluchtelingenwerk Nederland.”

Weer naar school

“Daar ontmoette ik een vrouw die naar Nederland was gevlucht om bij haar man te kunnen zijn, die hier al vijf jaar woonde. In een van onze gesprekken vroeg deze man mij waarom ik niet ging studeren. Toen ik vertelde dat ik in Iran al een masteropleiding International Relations had afgerond, vertelde hij me dat ik aan dat diploma in Nederland niet veel had. Het was mijn leidinggevende bij Vluchtelingenwerk Nederland die me vlak daarna attent maakte op het Bright Future Scholarship van de Academie voor Masters & Professional Courses. En zo ben ik me gaan verdiepen in het onderwijsaanbod van De Haagse Hogeschool.”

Essay

“De Master International Communications Management (MICM) was voor mij echt een schot in de roos. Ik heb me met hart en ziel op het essay gestort dat ik voor mijn toelating moest schrijven. De nacht voordat ik de uitslag kreeg, kon ik amper slapen. Toen kwam het verlossende bericht. Ik was zo blij en dankbaar dat ik deze beurs heb gekregen!”

Plekje gevonden

“Mijn vader zei altijd: ga naar school om te leren en word wat je wilt, maar word een professional. Ik wil deze masteropleiding afronden en aan de slag gaan op de pr-afdeling van een groot bedrijf, waar ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Ik zie het leven als een tuin, waarin we allemaal bloemen zijn. Op de juiste plaats en met de juiste verzorging kunnen we allemaal groeien en bloeien. Dankzij deze beurs ga ik mijn plekje weer vinden.”