Studenten interviewen burgemeester Krikke

Burgemeester Pauline Krikke bezoekt de komende periode verschillende onderwijsinstellingen om een beter beeld te krijgen van de Hagenaren van de toekomst. Als eerste was ze bij De Haagse Hogeschool. In een interview waarin studenten haar alles mochten vragen, bleek ze het “hartelijk oneens te zijn” met partijgenoot Rutte.

interview burgemeester Krikke “Behoorlijk zenuwachtig.” Dat was Masoumeh Jamalinia, student aan de Master International Communication Management. Ze gaf de burgemeester uitleg over de Bright Future Scholarship. Deze beurs voor asielzoekers met een verblijfsstatus was een van de vier projecten waarover studenten de burgemeester informeerden (de andere drie waren: het schaatshulpmiddel voor kinderen met een lichamelijke beperking, het afstudeeronderzoek huiselijk geweld en de pannenkoekenprinter).

Tijd nemen

De geboren Iranese had zich echter voor niets zorgen gemaakt. Jamalinia: “Fijn om te zien dat een hoge bestuurder de tijd voor je neemt. Ze toonde gevoel en luisterde echt.” De burgemeester vroeg haar wat haar droom was. “Ik antwoordde dat ik me nuttig wil maken in dit land, want Nederland heeft me veel gegeven, ik wil graag wat terugdoen.”

Toegankelijk

Whitney Waldschmit, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening deed met vier medestudenten afstudeeronderzoek naar kindermishandeling binnen vrijwilligersorganisaties. Ze vond de burgemeester vriendelijk en toegankelijk. “Ze wilde natuurlijk weten wat de resultaten van ons onderzoek waren en wat we ermee kunnen doen in de toekomst. En wat we zelf als studenten willen. Ik vond het leuk om met haar in gesprek te gaan, maar ik voelde me wel een beetje ongemakkelijk toen de fotograaf verscheen om alles vast te leggen.”

Openbaar interview

Hoogtepunt van het programma was een openbaar interview naar voorbeeld van het tv-programma College Tour. Krikke heeft een hbo-diploma (bibliotheekschool), maar maakte haar rechtenstudie niet af. “In de politiek is nooit naar mijn diploma gevraagd. Ik ben altijd op mijn kwaliteiten beoordeeld. Ik zeg wel: zorg ervoor dat je tenminste één diploma haalt, dat je een vervolgstudie afmaakt. Mensen gaan er vaak automatisch vanuit dat ik een universitaire titel heb, dat kan tot vergissingen leiden. Ik wil me niet ‘beter’ voordoen dan ik ben, daarom controleer ik dat altijd nauwgezet.”

Hartelijk oneens

Vanuit de zaal kwam de vraag wat de burgemeester ervan vond dat haar partijgenoot Mark Rutte geen geschikte VVD-vrouwen voor zijn kabinet kon vinden. “Daarover ben ik het hartelijk met Rutte oneens,” antwoordde Krikke. “Ik heb lang de scouting gedaan van VVD-talenten en ik hechtte er zeer aan dat we een 50-50 verhouding hadden. Wel is het zo dat vrouwen vaak gevraagd moeten worden, terwijl mannen zeggen: dat je nu pas bij me komt!”

Studentenleven

Of de gemeente voldoende doet om het studenten naar de zin te maken, was een vraag die bij veel van de aanwezigen leefde. “Ik vind dat Den Haag verschrikkelijk opknapt van de 30.000 studenten die hier studeren,” antwoordde de burgemeester. “Ze zijn nieuwsgierig en zorgen dat de stad bruist. Als ik terugkom van een lange gemeenteraadsvergadering en ik loop ‘s nachts over het Plein naar mijn huis, dan krijg ik de indruk dat ons nachtleven voldoende mogelijkheden biedt. Maar heb je goede ideeën laat het me weten: pauline.krikke@denhaag.nl”

Studentenhuisvesting

Ook studentenhuisvesting was een heikel punt. Wat had Krikke daarover te melden? “Het staat op de agenda van de gemeenteraad. Huisvesting is sowieso een ding in onze stad. Niet alleen voor studenten  maar ook voor jonge Hagenaars die uit huis gaan en mensen van buiten die hier komen wonen. De krapte is groot, toch willen we graag studenten huisvesten in de stad, daar zoeken we plekken we voor, maar dat gaat trager dan de vraag. Daar zal altijd een spanning zijn.”

Wereldburgers

Als laatste kwam de vraag wat de burgemeester geleerd had van haar bezoek aan De Haagse. “De Haagse Hogeschool werkt aan wereldburgerschap, wil stabiele mensen afleveren, mensen die stevig in hun schoenen staan. Mooi dat de hogeschool op die manier naar onderwijs kijkt. Want in het huidige tijdsgewricht gaat alles snel: we worden voor een bepaald beroep opgeleid, maar bestaat dat over vijf jaar nog op die manier? Wat je ondanks die veranderingen altijd bij je draagt is dat je een wereldburger bent. Als je een stabiel persoon bent, heb je daar heel je leven wat aan.”