Nederland uitgelegd aan buitenlandse studenten

Om internationale studenten kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur organiseerde De Haagse Hogeschool de lezingenserie Dutch Insights. Zaken als de Nederlandse politiek, water management en natuurlijk Sinterklaas passeerden de revue. De studenten luisterden met verbazing en bewondering.

studenten met sinterklaas

“Dat Nederlanders filet americain eten, een smeersel van rauw vlees, vond ik behoorlijk weird”, vertelt Eunice Dolorita. De uitwisselingsstudent uit Curaçao is voor de minor Sustainable business zes maanden in Nederland. Het verhaal over de voorliefde van Nederlanders voor smeerbaar broodbeleg als smeerkaas, farmer- en eiersalade hoorde ze tijdens de eerste lezing ‘A guide to Dutchness’ van Colleen Geske.

Verjaardagskalender

“Die lezing vond ik meteen de leukste”, zegt Eunice, die ook erg moest lachen toen ze hoorde over de Nederlandse gewoonte een verjaardagskalender in de wc te hangen en dat het taboe is daar je eigen naam op te zetten. Ondanks dat Eunice als bewoner van de Nederlandse Antillen redelijk vertrouwd is met de Nederlandse cultuur, was ze verbaasd toen ze van Coleen hoorde dat Nederlanders ziektes, zoals tering en kanker, als scheldwoord gebruiken. Volgens Coleen zijn Nederlanders daar uniek in, maar je kunt je afvragen of Nederlanders daar trots op moeten zijn.

Watermanagement

Bewondering is er in ieder geval wel voor de Nederlandse strijd tegen het water. De zevende lezing, in totaal waren er veertien bijeenkomsten, ging over watermanagement. Eunice: “Je realiseert je niet dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt. Cool om te zien hoe Nederland het watermanagement georganiseerd heeft.”

Ongeschreven regels

De eerstejaars student User Experience Design Matei Teca uit Roemenië vond de lezing over de Nederlandse politiek en over Den Haag als internationale stad van vrede en recht interessant. Nu de lezingenserie is afgerond, durft hij wel te zeggen dat hij de Nederlanders een beetje beter begrijpt. “De mensen zijn vriendelijk maar er zijn een boel ongeschreven regels. Het is een goed moment om jezelf vragen te stellen over je eigen cultuur en die van de Nederlanders en over hoe mensen zich in het algemeen gedragen in een samenleving.” Waar hij aan moet wennen is de informele omgang tussen docent en student. “Je kunt je docent bijna als een soort vriend benaderen, dat mag echt niet in Roemenië.”

Stamppot

Wat zowel Matei als Eunice hoog waarderen aan Dutch Insights is de manier waarop ze betrokken werden tijdens de lezingen. Eunice: “Het is niet zo dat je zit en luistert, je doet echt mee.” Zo was er een bijeenkomst waar de studenten stamppot maakten. Matei: “We deden een quiz en dan leer je je klasgenoten op een leuke manier kennen. Dit is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten.” Ook Eunice waardeert het sociale aspect: “Ik ben hier voor school en niet voor de feestjes, maar het is leuk om andere internationale studenten te ontmoeten, echt gezellig. Er is veel diversiteit. De mensen die ik hier ontmoet heb, zie ik ook buiten de cursus.”