Circulaire modeshow op verzoek gerecycled

Als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) vraagt of je een onlangs gegeven duurzame modeshow nog een keer wil neerzetten, dan maak je natuurlijk van die gelegenheid ook gebruik. Zeker als dat is tijdens de tweede Nationale Conferentie Circulaire Economie. En dus trokken lector Kim Poldner en studenten van De Haagse Hogeschool de stoute maar duurzame schoenen aan.

Circulaire modeshow 3-2-2020

In november organiseerden studenten van De Haagse Hogeschool, speciaal voor al hun schoolgenoten (en alle medewerkers), een circulaire modeshow waarmee ze duurzame kleding in de spotlight zetten. Op de catwalk verschenen studenten van verschillende opleidingen met kleding afkomstig van milieubewuste modebedrijven, veelal jonge ondernemers die 'sustainable fashion' verkopen. Eerlijke en milieubewuste kledij - zonder kinderarbeid, zonder schade aan de natuur. De kledij wordt op verschillende manieren duurzaam gemaakt: uit ecologisch materiaal, plasticvrij en/of van gerecyclede stoffen. Naast de modeshow waren er verschillende standjes waar tweedehands- en vintagewinkels hun artikelen presenteerden en verkochten.

Op 3 februari organiseerde het ministerie van I&W voor de tweede keer de grote Nationale Conferentie Circulaire Economie. Tijdens deze bijeenkomst met als thema ‘’Hoger op de ladder richting een CE’ wordt nagedacht over de toekomst van Circulair, waarbij men zich steeds meer bewust wordt dat Circulaire Economie om meer gaat dan alleen het recyclen van afval tot nieuwe grondstoffen. Het is ook belangrijk dat we op een andere manier met onze producten omgaan: bijvoorbeeld door ze te repareren, niet meer te kopen, te delen en te hergebruiken.

Een modeshow als energizer om de bezoekers van de conferentie kennis te laten maken met wat Circulair betekent voor Fashion. Daarom lieten wat later op de dag als verrassing voor de conferentiebezoekers veertien dappere studenten in alle maten en soorten op de catwalk zien dat anno 2020 duurzame kleding draagbaar, betaalbaar en voor iedereen is. En heel mooi natuurlijk!

Naast de studenten nam ook Kim Poldner, lector Circular Business aan De Haagse Hogeschool, het woord op het podium. Kim is oprichter van het Circular Fashion Lab aan de Universiteit Wageningen en in het dagelijks leven ambassadeur voor circulaire kleding. Kim: “De transitie naar een circulaire economie is minder een transitie van materialen en technologieën, en meer een transitie van mensen en waarden. Met het showen van deze kleding laten we mensen zien dat gedragsverandering richting meer duurzame consumptie laagdrempelig en betaalbaar kan zijn. Mensen kunnen morgen beginnen met een verschil te maken!’