International Sport Management en corona, een studentenervaring

Meer vrije tijd. Nog maar een paar weken geleden had geen enkele student iets anders gewenst. Nu is de weg naar de supermarkt het hoogtepunt van mijn dag. Een dag die verder wordt bepaald door zelfisolatie en sociale afstand. Genieten van het mooie weer? Afspreken met vrienden? We zitten ieder op onze kamer. Alles draait om zeep, toiletpapier en #StayHome.

lina2

Corona dwingt ons game changer te worden

Wereld op z’n kop

Sinds het COVID-19-virus in ons leven is gekomen, is er veel veranderd. Het virus daagt ons uit. Zet onze wereld op z’n kop. Als student International Sport Management ken ik Sportcampus Zuiderpark als m’n broekzak. Nu stel ik mijzelf de vraag: zal ik daar deze cursus nog wel rond kunnen lopen? Is het überhaupt handig om in Den Haag te blijven of ga ik toch maar naar huis?

Een internationale eerstejaarsstudent zei mij pas geleden dat zij zich dít niet had voorgesteld bij studeren in het buitenland. Veel internationale studenten hebben intussen Nederland al verlaten. Omdat ze liever hun tijd met hun gezin wilden doorbrengen. Omdat ze bang waren dat uiteindelijk de grenzen dicht zouden gaan.

Niet alleen in ons privéleven, maar ook in onze studies zijn veel dingen veranderd. In plaats van elke dag naar Sportcampus Zuiderpark te gaan, zitten we nu voor onze laptops en hebben we online lessen. Je zou denken dat dit voor onze generatie niets nieuws is. Wij zijn vertrouwd met allerlei socialmediaplatforms. Toch is online les krijgen ook voor ons nog niet zo eenvoudig. Want Blackboard Collaborate Ultra lijkt in de verste verte niet op FaceTime. Niet iedereen heeft een computer met een webcam of een microfoon. Dus ook wij moeten omschakelen en creatiever worden.

lina5

Uitstelgedrag

Onze grootste tegenstander in coronatijden is niet de technologie, maar ons eigen uitstelgedrag. Als het gaat om efficiënt werken, kunnen huisgenoten en huisdieren – vooral katten – een obstakel vormen. Ik zal zeker niet de enige zijn voor wie het nu heel verleidelijk is om uit te slapen en veel Netflix te kijken. Mijn slaapritme? Het bestaat vrijwel niet meer. Een taak uitstellen tot morgen? Dat kan altijd. Daarom is het nodig een game changer te worden in ons eigen hoofd.

Het COVID-19-virus is geen excuus om niet te leveren. Wel een kans om aan onszelf te werken. Om – ondanks de zeeën van tijd – gewoon heel gestructureerd je studieschema aan te houden. Ik moet er dagelijks aan werken om dat voor elkaar te krijgen.

Online lessen

Het pr-team van International Sport Management heeft met een enquête inzicht willen krijgen in hoe eerste- en tweedejaarsstudenten omgaan met de online lessen. De meeste studenten beschouwen de online colleges in principe als een goed alternatief in deze COVID-19-tijden. Blackboard Collaborate Ultra is toch niet zo moeilijk te bedienen als wij eerst dachten. De kwaliteit van geluid en video is erg goed, waardoor het gemakkelijk is om met elkaar te communiceren.

Minder unaniem is iedereen over het nut van de online lessen. Zeker, er is meer positieve dan negatieve feedback op dit punt. Toch zien de meesten van ons hier nog ruimte voor verbetering. Veel lessen bestaan uit niet veel meer dan de presentatie. De persoonlijke inkleding van de docent ontbreekt vaak. Discussies die in het klaslokaal plaatsvinden, zijn er niet.

ECTS-punten

Het zijn niet alleen de lessen die voor problemen zorgen. Voor eerstejaarsstudenten gaat het hele derde kwartaal om teamwork. Hoe werk je daaraan als je contact met anderen zoveel mogelijk moet vermijden? Teamwork online dan maar. Ook niet makkelijk als sommige studenten inmiddels weer in hun eigen tijdzone zijn teruggekeerd of geconfronteerd worden met persoonlijke of familieproblemen. En dan de tweedejaars. Ze zouden in het vierde kwartaal moeten beginnen aan hun buitenlandstage. Maar die is voor velen geannuleerd, omdat grenzen dicht zijn gegaan of omdat organisaties huiverig zijn stageplaatsen aan te bieden omdat ze niet weten hoe de economie zich ontwikkelt. Hoe gaat het vierde kwartaal eruitzien? Krijgen we aan het einde ervan nog wel onze ECTS-punten?

De studenten zijn het er allemaal over eens dat de hogeschool en onze docenten goed met de situatie omgaan. Ze voorzien ons steeds van de laatste informatie. En ze beantwoorden snel onze vragen. We staan er dus gelukkig niet alleen voor.

Lina Hallensleben
student International Sport Management