Binnen 24 uur van probleem tot product

Ze kreeg op school een folder in haar hand gedrukt en een week later had ze zichzelf ingeschreven als individuele deelnemer voor The Health Innovation Challenge. Rwan Fawzy is 20 jaar oud en zit op dit moment in haar tweede jaar van de studie Werktuigbouwkunde. Het idee dat er een oplossing moest komen voor een bepaald probleem, inclusief prototype, in 24 uur tijd leek haar wel wat. Ook het pitchen van het idee aan de opdrachtgevers, juryleden en andere groepen zag ze als een leuke uitdaging. Rwan houdt wel van uitdagingen, zodoende besloot ze om deel te nemen aan de challenge.

Rwan Fawzy

Zonder voorbereiding en met als enige verwachting dat de tijdslimiet van 24 uur veel te kort zou zijn, kwam Rwan op vrijdag 6 maart aan bij het evenement in school. Ze had geen boeken, etui of andere spullen meegenomen, terwijl ze zag dat een ander groepje zelfs een 3D-printer achter de hand had. Om kans te maken op de hoofdprijs moest een groepje uit vier leden bestaan. Rwan werd daarom ter plekke ingedeeld in een groepje met drie internationale studenten die zich ook als individu hadden aangemeld.

Om 6 uur ’s avonds ging de hackathon van start met avondeten. Hierbij kreeg het groepje de kans om elkaar wat beter te leren kennen voordat het echte werk begon. Er werden presentaties gegeven waarin werd uitgelegd hoe de hackathon in zijn werk zou gaan. Vier opdrachtgevers kaartten vier verschillende problemen aan. Ieder groepje mocht een top 3 samenstellen van de gegeven problemen. Rwan en haar groepje kregen het probleem van het Reinier de Graaf ziekenhuis toegewezen; Hoe beperken we valincidenten die veroorzaakt worden door rondslingerende loopkrukken rond een ziekenhuisbed?

Tijdens de hackathon vond Rwan het leuk om te zien hoe studenten van diverse studies en culturen een probleem van verschillende kanten kunnen bekijken. De groepjes leerden elkaar kennen en wisselden ideeën uit. Wel moest je opletten wat je met anderen deelde, sommige groepjes hadden namelijk hetzelfde probleem om op te lossen. Ze werkten de hele nacht door om tot een passende oplossing te komen. Veel tijd om te rusten was er niet, want de klok tikte door. Ze hebben er uiteindelijk zo’n 20 uur over gedaan om van probleem tot prototype te komen. Het definitieve ontwerp was pas vlak voor de oefenpitch bedacht. De hele nacht kwamen ze met veel te moeilijke en onrealistische ideeën die ze niet konden produceren in zo’n kort tijdsbestek. Het lukte net op tijd om tot een simpele oplossing te komen die ervoor zorgt dat een kruk blijft staan nadat hij wordt losgelaten.

In de middag van zaterdag 7 mei kreeg ieder groepje drie minuten de tijd om zijn oplossing te pitchen aan de juryleden. Op basis hiervan werd er een top 3 van de winnaars bekend gemaakt. Totaal verrast waren ze toen ze hoorden dat ze op de eerste plaats waren geëindigd. De prijs was een deelname aan de European Innovation Academy voor 3 weken in Cascais, Portugal. Hier zouden ze met bekende CEO’s en grote bedrijven zoals Google in contact komen. Het groepje wilde met verschillende gebruikers praten, waaronder ziekenhuizen, om dit product daadwerkelijk op de markt te kunnen zetten.

Helaas staan deze plannen en de reis op dit moment on hold vanwege het coronavirus. Rwan geeft aan dat ze graag nog een keer zou willen deelnemen als er een volgende editie komt, misschien zelfs als mentor. Deelname aan de challenge was voor Rwan een onvergetelijke ervaring. Ze raadt het daarom iedereen aan om mee te doen.