Studenten Alexander en David werken aan gelijkspanning

Volgens Alexander is het project Universal 4 Leg (U4L) het pareltje van het DC-lab. Het laat namelijk verschillende mogelijkheden voor de toekomst zien. De meeste apparaten die we op dit moment gebruiken werken al op gelijkspanning. Je mobiel, je laptop, je televisie, je elektrische auto”. Op dit moment komt er nog wisselspanning uit stopcontacten, maar het is meer dan logisch dat we hier op den duur ook gelijkspanning uit moeten kunnen krijgen”. In het gelijkspanningslab (DC-lab) van De Haagse Hogeschool Delft werken studenten via verschillende projecten aan gelijkspanning, zo ook derdejaarsstudenten Elektrotechniek Alexander Spaans en David van Dalen.

U4L project - Elektrotechniek

Printplaat biedt mogelijkheden voor ontwikkelingslanden

Universal 4 leg is een ontworpen printplaat voor het vak Vermogenselektronica 2, waarmee meer ‘gespeeld’ kan worden met de techniek. Het gaat dan om technieken die nodig zijn om gelijkspanning om te kunnen zetten en om bijvoorbeeld apparaten of voertuigen aan te sturen. Het project zou zomaar een goede oplossing kunnen bieden voor ontwikkelingslanden, aldus Alexander. “Een zonnepaneel, accu en andere huishoudelijke apparaten kunnen aangesloten worden op de U4L. Deze zou helemaal uit zichzelf een heel huishouden kunnen balanceren met de elektriciteit die beschikbaar is”. David geeft aan dat landen die een gebrek aan moderne apparatuur hebben, hierdoor toch gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën. “Het is de bedoeling dat de U4L uiteindelijk zo goedkoop mogelijk verspreid wordt zodat de lokale bevolking hier zelf mee kan experimenteren”. Zo is er al een samenwerking met educatiecentra in Zuid-Afrika waarbij studenten naar Nederland komen om te oefenen en de opgedane kennis weer mee terug te nemen.

Voortborduren op het werk van je voorganger

David en Alexander hebben beiden een andere bijdrage kunnen leveren aan het project. In het DC-lab werk je namelijk altijd verder aan de ontwikkelingen van je voorganger. David heeft ongeveer één blok aan het project gewerkt. Hij heeft hierbij onderzoek gedaan naar hoe de componenten van U4L met elkaar samenwerken om een uitgangssignaal te krijgen. Vervolgens heeft hij het protocol van een Maximum Power Point Tracker (MPPT) onderzocht, zodat hij deze later kon implementeren in U4L. Alexander heeft ongeveer twee blokken aan het project gewerkt. De eerste 10 weken heeft hij gebruikt om een zogenaamde ‘Droop Control’ te maken. Hij heeft er in combinatie met een microcontroller voor gezorgd dat U4L outputs reguleert. De overige 10 weken is hij op zoek gegaan naar een opvolger voor de microcontroller.

Gelijkspanning op de kaart zetten

Het werken aan dit project vonden ze heel leuk en leerzaam. Zo heeft David geleerd dat je met relatief simpelere hardware veel kan realiseren en is de kennis van Alexander op het gebied van software en analoge kennis van vermogenselektronica enorm toegenomen. Voor het U4L-project zijn al meerdere onderzoeken gedaan en papers geschreven over de mogelijkheden. De docenten van het DC-Lab gaan vaak naar bepaalde technische events met bedrijven, hogescholen en universiteiten. Op deze manier proberen ze gelijkspanning meer op de kaart te zetten en het werk van de studenten levert hier een enorme bijdrage aan. David en Alexander raden het dan ook iedereen aan om mee te werken in het DC-Lab.

Keertje komen kijken

Kom gerust een keer langs op de vestiging in Delft om te kijken hoe het eraan toe gaat! Het onderzoeksteam won in 2019 de Onderzoeksprijs van De Haagse, dus je bent er in goede handen. Mocht je nog op zoek zijn naar een stage of afstudeerplek, neem dan zeker contact op met Diëgo Zuidervliet via gelijkspanning@hhs.nl.