Recht en onrecht levensgroot in beeld

Levensgroot hangt het kunstwerk ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven bij de Hoge Raad. HBO-Rechten is sinds 14 oktober de trotse eigenaar van een reproductie. Hans Storm, griffier van de Hoge Raad, zei bij de onthulling: ‘Het schilderij brengt recht en onrecht in beeld. Het is goed om met studenten het gesprek te voeren over de grens tussen goed en kwaad.’

Hoge raad schilderij Je kijkt je ogen uit, want op het kunstwerk is ongelooflijk veel te zien. Een drukke rechtszaal vol gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis die verwijzen naar onrecht, agressie en geweld. Je ziet voormalige politici en juristen die een belangrijke rol speelden in onze democratische rechtsstaat. Maar ook filosofen en mythologische figuren. 

Fake news

Praten over historische afbeeldingen maakt het volgen van een les een stuk interessanter. Neem de moord op Johan en Cornelis De Witt in 1672. Door een woedende menigte zijn deze broers de dood ingejaagd. Politici kwamen met valse berichten en zaaiden zo haat onder het volk. Fake news is iets dat je nu maar al te vaak ziet. 
 

Zwarte Piet-discussie

Een ander voorbeeld is het portret van Aletta Jacobs. Zij streed jarenlang voor het vrouwenkiesrecht. Het duurde tot 1919 dat vrouwen mogen stemmen. Ook nu zie je dat aan maatschappelijke veranderingen soms een jarenlang debat vooraf gaat. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over Zwarte Piet.

Rechtvaardig

Het recht is meer dan het kennen van de regels. Het gaat erom hoe het uitpakt in de praktijk. Het is belangrijk dat studenten van HBO-Rechten oog hebben voor rechtvaardigheid. Het werk van Verhoeven nodigt uit om daarover na te denken en met elkaar te praten. Het schilderij maakt recht en onrecht letterlijk zichtbaar.