Over het kenniscentrum

Global governance: wat is dat nou precies?

Weet jij wat er precies met global governance bedoeld wordt, of, anders geformuleerd: wat het nou echt betekent?
Bij global governance, of mondiaal bestuur, denken we al snel aan nationale regeringen die met elkaar samenwerken in grote instituten. 

Maar hoe meer we ons richten op staten en instellingen, hoe verwarrender dit begrip lijkt; zeker nu bestuursstructuren wereldwijd snel veranderen.

Hoewel veel lokale instanties, instellingen en burgers het echte werk van global governance uitvoeren, zijn zij vaak juist ondervertegenwoordigd in traditionele internationale bestuursorganen. Dit probleem noemen wij de 'participatiekloof'.

Tegelijkertijd weten de mensen die het meest worden beïnvloed door wereldproblemen – zoals studenten, professionals of burgers in het algemeen – vaak niet goed hoe global governance in de praktijk werkt. Dit probleem kennen we als de 'informatiekloof'. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat overheidsactoren op verschillende niveaus samenwerken om mondiale problemen, zoals klimaatverandering, aan te kunnen pakken. Toch weten burgers, studenten en professionals maar zelden wat er lokaal gedaan wordt – via buurtwerk, lokaal bestuur of samenwerkingen tussen overheid en bedrijven – om klimaatverandering tegen te gaan.

Meer begrip kweken

Gelukkig is er een oplossing voor deze dilemma's. Zodra we beseffen dat global governance zich in feite afspeelt in de lokale praktijk met lokale oplossingen, kunnen wij werken aan een global governance waar alle spelers – van mondiaal tot lokaal – aan deel kunnen nemen.
Dit laatste is de missie van Kenniscentrum Global Governance: meer inzicht geven in de manier waarop global governance in de praktijk werkt ('Nieuwe spelers, nieuwe oplossingen'). Binnen deze missie omschrijven we vier kerndoelen:

  1. vergroten van praktische kennis en vaardigheden van studenten op het gebied van global governance;
  2. bijdragen aan de professionalisering van global governance door beroepsopleidingen en toegepast onderzoek;
  3. verbeteren van de publieke zichtbaarheid van en betrokkenheid bij instanties die global governance vormgeven, voor professionals, burgers en jongeren;
  4. bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en praktijkgerichte oplossingen die samenwerking, inclusie en innovatief bestuur op internationaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau stimuleren. Deze oplossingen moeten leiden tot meer inclusie, verantwoording en rechtmatigheid en een gelijkwaardigere vertegenwoordiging.

Hoe kunnen wij global governance een inclusiever karakter geven?

Wij hebben inspiratie gehaald uit de wereld van klimaatbeleid: we zien global governance als een netwerk van spelers die onderling van elkaar afhankelijk zijn en samen wereldproblemen oplossen. Aan de hand van dit inzicht bestuderen wij wereldproblemen met de mensen die rechtstreeks bij deze kwesties betrokken zijn: we bestuderen wat ze doen, hoe ze het doen en op welke manier hun toepassingen kunnen worden verbeterd.

We doen dat via Communities of Practice, en door kwalitatieve onderzoeksmethoden te gebruiken zoals interviews, enquêtes, focusgroepen, literatuuronderzoek en citizen science. Ook werken we mee aan projecten voor bestuursontwikkeling, klimaatverandering, vrouwenrechten en diversiteit.

Met onze toegepaste invalshoek kunnen wij op lokaal niveau nieuwe en ondervertegenwoordigde spelers binnen mondiaal bestuur identificeren. Daarbij richten we ons op het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsgerichte oplossingen voor problemen die wereldwijd spelen.

Ons onderzoeksprogramma is dynamisch en wordt regelmatig bijgeschaafd, zodat het een actuele afspiegeling blijft van de snel veranderende wereld van global governance. Het programma is gestoeld op onze drie expertisegebieden:

  1. Europese studies en bestuurskunde
  2. United nations Studies in Peace and Justice
  3. Multilevel regulation and alternative dispute resolution

Our mission

Projecten

De effecten van hittegolven op kwetsbare bevolkingsgroepen in de gemeente Den Haag in kaart gebracht

In het toegepast onderzoeksproject The effect of heatwaves on vulnerable population groups in The Hague zochten we uit wat hittegolven betekenen voor de kwetsbare inwoners van de stad.
Lees meer

Global Governance Innovators Lab

Exploring new ways to have your say in justice issues? Yes, at THUAS, you can! Join the upcoming project at the Global Governance Innovators Lab enriched with the Global Citizenship programme!
Lees meer

Call for volunteers – take part in our new citizen science project "Trust MEdiators"!

Conflicts happen every day, often in an intercultural context. These conflicts frequently arise because we don’t really know how to talk to or collaborate with people from different cultures.

Lees meer

Nieuws

Nieuws_Global Governance
29 augustus 2022

Het jaarverslag van het Kenniscentrum Global Governance is er!

Algemeen, Onderzoek

Dit jaar met een nieuw, fris (en interactief!) formaat: klik rond om meer te ontdekken.
Hartelijk dank aan al…
Lees meer
Inheems Bevolking
7 juli 2022

Een inheems verhaal - Het verhaal van de Tŝilhqot'in

Algemeen, Opleidingen, Onderzoek

09.06.2022 16:00 - 18:00 De lichten worden gedimd, en de eerste studenten stappen de zaal binnen. De opname wordt…
Lees meer
Transitional Justice
30 juni 2022

Lezing over Transitional Justice

Algemeen, Onderzoek, Opleidingen

Op woensdag 22 juni organiseerde het Global Governance Center of Expertise een interactieve lezing over Transitional…
Lees meer

Het team

dr. Barbara Warwas

dr. Barbara Warwas

Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation

dr. Barbara Warwas
Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation

Dr. Barbara Warwas is sinds 2016 werkzaam bij De Haagse als coördinator en docent bij de opleiding International en European Law.

Mendeltje van Keulen

dr. Mendeltje van Keulen

Lector Changing Role of Europe

dr. Mendeltje van Keulen
Lector Changing Role of Europe

Dr. Mendeltje van Keulen is sinds 1 januari 2018 lector Changing Role of Europe.

Maaike de Loor

Maaike de Loor

Programmacoördinator

Maaike de Loor
Programmacoördinator

Maaike de Loor is een enthousiaste, vooruitstrevende professional met meer dan 20 jaar werkervaring in internationale ontwikkeling. 

Tamara Takacs

dr. Tamara Takács

Coördinator Professional Trainings

dr. Tamara Takács
Coördinator Professional Trainings

Ze heeft verschillende leidinggevende functies vervuld: eerst als hoofddocent en teamleider bij de opleiding Law, en recent als senior onderzoeker en  recent als senior onderzoeker.

Sylvia Bergh

dr. Sylvia Bergh

Senior Onderzoeker

dr. Sylvia Bergh
Senior Onderzoeker

Sylvia I. Bergh kwam in 2020 als senior onderzoeker het team versterken van het Kenniscentrum.

Debora Spinabelli

Debora Spinabelli

Senior Management Assistent

Debora Spinabelli
Senior Management Assistent

Debora Spinabelli kwam in 2020 in dienst bij het Kenniscentrum. Ze heeft eerder in een breed scala van functies werkervaring opgedaan, beginnend als directiesecretaresse.

Georgia Fitzgerald

Georgia Delgado-Fitzgerald

Student-assistent

Georgia Delgado-Fitzgerald
Student-assistent

Georgia Delgado-Fitzgerald ging in 2020 aan de slag als studentassistent bij het Kenniscentrum Global Governance, terwijl ze studeerde voor Bachelor of Laws in International and European Law.

Daiane de Almeida Barros Schwab

Daiane de Almeida Barros-Schwab

Student Assistent Communication

Jaap de Zwaan

prof. dr. Jaap de Zwaan

Fellow European Integration

prof. dr. Jaap de Zwaan
Fellow European Integration

Jaap de Zwaan is voormalig hoogleraar Europese Integratie en is sinds april 2017 een Fellow aan De Haagse Hogeschool.

Joris Voorhoeve

prof. dr. ir. Joris Voorhoeve

Fellow Global Governance

prof. dr. ir. Joris Voorhoeve
Fellow Global Governance

Van 2011 t/m 2017 was Voorhoeve lector aan de Haagse. Per 1 januari 2018 draagt Joris Voorhoeve als Fellow (emeritus-lector) nog steeds bij aan onderzoek en onderwijs van De Haagse Hogeschool.

Sara Khermjioui

Sara Khermjioui

Publicaties

Artikel

Integrale actie tegen hittegolven is nu noodzakelijk

Werk lokale hitteplannen uit om de kwetsbaren te beschermen tegen de komende hittegolven. Die zijn levensgevaarlijk, zegt Sylvia I. Bergh. De beelden en het stijgende dodental uit Canada wijzen ons op de...

Artikel

Decentralisatie: hét antwoord op de Arabische Lente?

The so-called “Arab Spring” originated in the socio-economic grievances which resulted from the long-standing regional inequalities in many countries in the Middle East and North Africa.

Artikel

De derde, geheel herziene druk van Wereld in Beweging, het Nederlandse studieboek over internationale betrekkingen voor hbo-studenten, is uit!

De wereld staat in brand: Corona, Afghanistan, klimaatverandering. Terwijl Europa en de VS worstelen met hun rol op het wereldtoneel dienen nieuwe grootmachten zich aan.

Artikel

SARS-COV-2 Vaccination and Employment: the Legal Framework in the EU and Hungary

The paper explores whether and under what conditions, vaccination against SARS-CoV-2 may become a mandatory requirement for employees. It includes a discussion on EU action on SARS-CoV-2 vaccination and...

Peer-reviewed journal article

The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary

This paper explores whether constitutional litigation contributes to sustaining the equity element of the right to health.

Boek

De partij dat ben ik

Nooit eerder werd een politieke partij zo snel populair: Forum voor Democratie kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en was twee jaar later de grootste partij van Nederland.

Boek

Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs

Elke vijf jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is voor burgers lastig om een beargumenteerde Europese stem uit te brengen.

Boek

Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk

Het nieuwe boekje van Mendeltje van Keulen bespreekt hoe de Europese Unie in de praktijk te werk gaat. De EU heeft veel invloed, maar toch wordt er op lokaal, nationaal en internationaal niveau nog vaak...

Boek

Returning to the Origins of Multilevel Regulation

Download PDF