Over het kenniscentrum
Global governance: wat is dat nou precies?
Weet jij wat er precies met global governance bedoeld wordt, of, anders geformuleerd: wat het nou echt betekent?
Bij global governance, of mondiaal bestuur, denken we al snel aan nationale regeringen die met elkaar samenwerken in grote instituten.
Maar hoe meer we ons richten op staten en instellingen, hoe verwarrender dit begrip lijkt; zeker nu bestuursstructuren wereldwijd snel veranderen.
Hoewel veel lokale instanties, instellingen en burgers het echte werk van global governance uitvoeren, zijn zij vaak juist ondervertegenwoordigd in traditionele internationale bestuursorganen. Dit probleem noemen wij de 'participatiekloof'.
Tegelijkertijd weten de mensen die het meest worden beïnvloed door wereldproblemen – zoals studenten, professionals of burgers in het algemeen – vaak niet goed hoe global governance in de praktijk werkt. Dit probleem kennen we als de 'informatiekloof'. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat overheidsactoren op verschillende niveaus samenwerken om mondiale problemen, zoals klimaatverandering, aan te kunnen pakken. Toch weten burgers, studenten en professionals maar zelden wat er lokaal gedaan wordt – via buurtwerk, lokaal bestuur of samenwerkingen tussen overheid en bedrijven – om klimaatverandering tegen te gaan.
Meer begrip kweken
Gelukkig is er een oplossing voor deze dilemma's. Zodra we beseffen dat global governance zich in feite afspeelt in de lokale praktijk met lokale oplossingen, kunnen wij werken aan een global governance waar alle spelers – van mondiaal tot lokaal – aan deel kunnen nemen.
Dit laatste is de missie van Kenniscentrum Global Governance: meer inzicht geven in de manier waarop global governance in de praktijk werkt ('Nieuwe spelers, nieuwe oplossingen'). Binnen deze missie omschrijven we vier kerndoelen:
- vergroten van praktische kennis en vaardigheden van studenten op het gebied van global governance;
- bijdragen aan de professionalisering van global governance door beroepsopleidingen en toegepast onderzoek;
- verbeteren van de publieke zichtbaarheid van en betrokkenheid bij instanties die global governance vormgeven, voor professionals, burgers en jongeren;
- bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en praktijkgerichte oplossingen die samenwerking, inclusie en innovatief bestuur op internationaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau stimuleren. Deze oplossingen moeten leiden tot meer inclusie, verantwoording en rechtmatigheid en een gelijkwaardigere vertegenwoordiging.
Hoe kunnen wij global governance een inclusiever karakter geven?
Wij hebben inspiratie gehaald uit de wereld van klimaatbeleid: we zien global governance als een netwerk van spelers die onderling van elkaar afhankelijk zijn en samen wereldproblemen oplossen. Aan de hand van dit inzicht bestuderen wij wereldproblemen met de mensen die rechtstreeks bij deze kwesties betrokken zijn: we bestuderen wat ze doen, hoe ze het doen en op welke manier hun toepassingen kunnen worden verbeterd.
We doen dat via Communities of Practice, en door kwalitatieve onderzoeksmethoden te gebruiken zoals interviews, enquêtes, focusgroepen, literatuuronderzoek en citizen science. Ook werken we mee aan projecten voor bestuursontwikkeling, klimaatverandering, vrouwenrechten en diversiteit.
Met onze toegepaste invalshoek kunnen wij op lokaal niveau nieuwe en ondervertegenwoordigde spelers binnen mondiaal bestuur identificeren. Daarbij richten we ons op het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsgerichte oplossingen voor problemen die wereldwijd spelen.
Ons onderzoeksprogramma is dynamisch en wordt regelmatig bijgeschaafd, zodat het een actuele afspiegeling blijft van de snel veranderende wereld van global governance. Het programma is gestoeld op onze drie expertisegebieden: