Nieuws

ATLAS.ti licentie verlenging en update

18-03-2019

Op 30 maart 2019 loopt de huidige ATLAS.ti licentie af. De HHs verlengt de campuslicentie, maar we ontvangen pas na afloop een nieuwe license key. Rond de vervaldatum komt ATLAS.ti echter al met pop-up waarschuwingen. Maar geen paniek: tijdens de “grace period” van 3 weken na de vervaldatum kun je ATLAS.ti gewoon blijven gebruiken.

Rond 18 maart wordt ATLAS.ti versie 8.4 verwacht. IT zal een nieuw package van deze versie maken, met de nieuwe license key. Wat betekent dit voor de gebruikers?

1. Vaste pc’s in de hogeschool worden door IT automatisch voorzien van het nieuwe package met versie 8.4 en de nieuwe license key. Hoewel daarbij niets gebeurt met de projectdata, is het verstandig om tijdig een backup te maken op een veilige locatie (Sharepoint/OneDrive). Dit doe je via het menu: File -> Export -> Project bundle.

2. Hetzelfde geldt voor laptops die door IT worden beheerd. Opmerking: bij gebruik van het IT-package worden eventuele latere updates niet automatisch geïnstalleerd; in tegenstelling tot software die je zelf installeert.

3. Laptops en pc’s waar je het programma zelf op hebt geïnstalleerd: als het goed is ontvang je automatisch updates. Je moet wel handmatig de nieuwe license key invoeren, zodra deze beschikbaar is. Zie daarvoor het ATLAS.ti FAQ document dat je kunt downloaden van de bibliotheekwebsite of intranet.

4. Laptops met een “install user” account waar je niet zelf ATLAS.ti op hebt geinstalleerd maar IT: je kunt ofwel vragen aan IT om het nieuwe package. Of: maak eerst een backup van je project, de-installeer ATLAS.ti (als administrator) en installeer de nieuwe versie van het programma zelf. Zie daarvoor ook de ATLAS.ti FAQ.

Vragen? Neem contact op met de bibliotheek.

 

O’Reilly Safari Books Online : Uitbreiding met video tutorials en learning paths

19-02-2019
Vernieuwde platform O'Reilly Safari Books Online (SBO) specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. SBO is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

 • Video content en tutorials (6,000)
 • Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.
 • Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studies,  bekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data
  • Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

Al het materiaal uit Safari Books Online is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

Een greep uit de collectie:

Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

Voor meer leescomfort download de SBO app

 

RefWorks WnC functioneert niet binnen de HHs

31-01-2019
Wegens een technische storing is het gebruik van Write-N-Cite binnen de hogeschool niet mogelijk. IT werkt momenteel aan een oplossing. WnC werkt wel op je eigen laptop:

Word 2016 Windows 10 menu: Invoegen > Office store > Proquest installeren (zie ook video).
Medewerkers met een IT laptop waarbij dit niet werkt, kunnen langs gaan bij de FrontOffice voor het activeren van de MS office store.

Onze excuses voor het ongemak.

Resultaten Bibliotheek Tevredenheidsonderzoek (BTO)

11-12-2018
In juni 2018 is het tweejaarlijks Bibliotheek Tevredenheidsonderzoek (BTO) gehouden onder studenten en medewerkers. Uit het BTO is een aantal resultaten naar voren gekomen die om een follow up  vragen,  zoals meer stilte en rust in de stilteruimte op de begane grond en ruimere openingstijden.

Vanaf januari a.s. worden de openingstijden van de bibliotheek al uitgebreid, van maandag t/m donderdag zal deze open zijn tot 22.30 uur. En vanaf het nieuwe studiejaar zal de bibliotheek zelfs dagelijks tot 22.30 uur open zijn, ook in de weekenden. Weekendopenstelling kwam als zeer gewenst naar voren in het onderzoek.  

Wat we vooral moeten handhaven:

 • Niveau van dienstverlening. De deskundigheid en beschikbaarheid van de medewerkers en de sfeer in de bibliotheek worden als zeer positief ervaren.
 • De actualiteit van de collectie scoort goed, zo ook waardering voor de toename van het aantal ebooks.
 • IBL wordt hoog gewaardeerd door medewerkers.
 • Het algemene oordeel over de digitale bibliotheek  is t.o.v. 2015 gestegen. Opvallend was de hogere score op dit onderdeel van de groep die een bibliotheektraining heeft gevolgd.
 • Opvallend is ook dat veel studenten op aanbeveling van hun docenten de bibliotheek weten te vinden.
 • De stilteplekken worden erg gewaardeerd en er is veel behoefte aan uitbreiding van het aantal stilteplekken.

 Aandachtspunten:

 • Geluidsoverlast vanaf de eerste etage via de vide naar de stilteruimte op de begane grond.
 • Onbekendheid van bibliotheekdiensten zoals Atlas.ti, informatie over auteursrechten, Browzine, beschikbaarheid van boekenlijsten en IBL voor studenten.
 • Engelstalige collectie.
 • Toegankelijkheid digitale bibliotheek vraagt om verbetering.
 • Onbekendheid met de mogelijkheid om zelf materiaal aan te leveren voor de HBO kennisbank.

Verruiming openingstijden bibliotheek

15-11-2018
Vanaf 7 januari 2019 is de bibliotheek op de hoofdvestiging open op maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 22.30 uur (voorheen 9.00 tot 21.00 uur) en op vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur.

In het nieuwe studiejaar worden de openingstijden maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 22.30 uur en zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 22.30 uur. Om deze weekendopenstelling te realiseren, starten we binnenkort met de hiervoor benodigde aanpassingen aan gebouw en klimaatsystemen.

In juni 2018 is een bibliotheektevredenheidsonderzoek (BTO) uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat veel studenten behoefte hebben aan ruimere openingstijden van de bibliotheek. In haar vergadering van 13 november 2018 heeft het College van Bestuur besloten aan deze behoefte tegemoet te komen en de openingstijden van de bibliotheek te gaan verruimen.