Databankengids per faculteit

10-03-2020

De Hogeschoolbibliotheek biedt toegang tot een groot aantal databanken. Databanken bevatten literatuur en informatie uitgegeven door uitgevers. Daarbij is de kwaliteit en relevantie van te voren gecheckt. Maar hoe weet je nu welke databanken het meest relevant zijn voor jouw opleiding? Het antwoord vind je vanaf nu in de databankengids van jouw faculteit.

De databankengids bevat een inleiding. De onderwerpen in die inleiding komen overeen met de onderwerpen in de A-Z lijst databanken / digitale bronnen op de bibliotheekwebsite. Als eerste volgt dan een opsomming van onmisbare databanken. Over deze databanken wordt uitleg gegeven in de online bibliotheektraining Bibits. Daarna volgt een lijst van belangrijke databanken. Ten slotte komt simultaan zoeken aan bod.

Voor iedere databankengids is er een korte link aangemaakt, eenvoudig te onthouden en om te delen. Je kunt de gids ook afdrukken (op één dubbelzijdige A4). Ga daarvoor naar de databankengids, klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en selecteer Download als pdf.

Verlenging licentie en update ATLAS.ti

23-03-2020

De huidige licentie voor het gebruik van ATLAS.ti loopt op 30 maart af. Het programma geeft enige tijd tevoren waarschuwingen dat de licentie zal verlopen, maar het is nog 3 weken met de oude licentiecode te gebruiken. Bovendien is de overeenkomst weer met een jaar verlengd. Gebruikers die het programma op hun eigen computer hebben geinstalleerd, moeten de nieuwe licentiecode aldus invoeren: start ATLAS.ti, klik op Options, dan op ATLAS.ti en dan op Set license.
De nieuwe license key is begin april te vinden in het ATLAS.ti FAQ document dat na inlog hier gedownload kan worden. Gebruikers die pas na langere tijd weer gebruik maken van ATLAS.ti raken niets kwijt maar moeten alleen de nieuwe license key invoeren.
Begin april wordt op alle hogeschoolcomputers een update uitgevoerd naar de actuele versie van ATLAS.ti 8.4. De projectdata die op H: staan blijven uiteraard behouden. Wij raden aan om regelmatig een (externe) backup te maken van projecten via: File – Export – Project bundle (bestandsextensie .atlproj).

Nieuw: databank SDGO ondersteunt duurzame ontwikkeling

28-01-2020

De Sustainable Development Goals Online is een nieuwe databank van uitgeverij Taylor & Francis. Het is een interdisciplinaire digitale collectie rondom de 17 SDG's, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid te bestrijden en de planeet te beschermen. Meer dan 13.000 zorgvuldig geselecteerde hoofdstukken uit e-books, 1.300 tijdschriftartikelen en meer dan 250 presentaties, video's, case studies, lesgidsen en lesplannen. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt geleid door een internationale adviesraad van academici, praktijkmensen, beleidsmakers en functionarissen in de tertiaire sector, de overheid en NGO's. Zie ook de introductie, de flyer en de content list

Een voorbeeld is het hoofdstuk “Solidarity and Security in the EU Discourse on Aid” door Iliana Olivié en Aitor Pérez uit het book “Aid Power and Politics”. Dit gaat over de toegenomen nadruk op veiligheidsaspecten bij het verlenen van (ontwikkelings)hulp door Europa.