Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jouw avontuur in het bedrijfsleven begint bij de M&O Track.​ Het bedrijfsleven heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Het is niet de politiek, maar het zijn steeds vaker de bedrijven die de wereld veranderen.

Innovatieve ondernemers worden de motor van de vooruitgang, creative start-ups verstoren de traditionele markten en bestaande verdienmodellen worden vervangen. Het bedrijfsleven is al lang niet meer die suffe kantoorbaan die je vader had. Het bedrijfsleven van nu is één groot avontuur, waar je zelf bepaalt wie je wilt zijn en wat je wilt worden.​

Klinkt dat ook als jouw avontuur? Dan is de M&O Track van De Haagse Hogeschool jouw startpunt. M&O staat voor Management & Organisatie. En Track staat voor een intensief ontwikkelprogramma van één jaar, waarin jij jezelf klaarstoomt voor een avontuurlijke carrière in het bedrijfsleven van morgen. En morgen is al snel, dus daarom ga je bij de M&O Track direct aan de slag. Er is geen tijd te verliezen.​

De M&O Track is op zo'n manier samengesteld dat je in de volle breedte wordt voorbereid om carrière te gaan maken in het bedrijfsleven. Dat houdt in dat je in ieder geval wordt opgeleid in HRM, Communicatie, Bedrijfskunde en Facility Management. 

Je studeert en werkt binnen een team dat bestaat uit medestudenten en samen met je team werk je aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Je leerdoelen staan vast, maar de weg daar naartoe bepaal je zelf. En je leert van alles dat je onderweg tegenkomt en van de coaching die je daarbij krijgt. Je legt extra focus op de dingen die voor jou het meest interessant zijn, maar ontwikkelt wel een brede basis waar je in je hele verdere carrière nog veel aan gaat hebben.​

Bij de M&O Track ga je niet naar school zoals je dat gewend was. Bij de M&O Track pak je je rugzak in, je stroopt je mouwen op en je zet de eerste grote stappen op weg naar een veelbelovend avontuur in het bedrijfsleven. Het mooiste avontuur van je leven. Let’s go!

Alles over toelating

Toelatingseisen

Je schrijft je in voor de Management & Organisatie Track via één van de reguliere opleidingen, namelijk; Bedrijfskunde, Human Resource Management, Facility Management of Communicatie. We raden aan je in te schrijven voor de opleiding waar je het meest in geïnteresseerd bent.

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo
 • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Om met de Management & Organisatie Track te kunnen beginnen, moet je een mbo-niveau 4-, havo- of vwo-diploma hebben. Om succesvol te zijn beschik je over een goede dosis doorzettingsvermogen en een gemotiveerde houding waarmee je richting geeft aan jouw invulling van de studie. Wil jij weten of deze opleiding bij je past? Stuur een e-mail naar info-mot@hhs.nl, dan nemen wij contact met je op.   

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma 

Je bent met ieder mbo-diploma niveau 4 welkom.  

Je mist een of meer vakken 

Heb je een van de bovenstaande vakken niet? Dan mag je alleen starten op voorwaarde dat je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Voor de wet moet je deze achterstand eerst inhalen om aan de studie te mogen beginnen. Deficiënties kun je wegwerken door een staatsexamen (havo of vwo) te behalen. Let op: je kunt je tot en met 31 december aanmelden voor een staatsexamen. De Haagse Hogeschool accepteert ook enkele andere certificaten, bekijk de pagina ‘Toelatingseisen’ voor meer info. 

Je hebt een diploma oude stijl 

Wanneer je een havo-diploma hebt behaald vóór 2009 of een vwo-diploma vóór 2010, dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier

Je hebt niet het juiste diploma en je bent ouder dan 21 jaar 

 Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder? Dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ kun je in het voorjaar van 2023 op verschillende momenten afleggen op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot het hbo en je een bewijs van voldoende beheersing van de Nederlandse taal hebt. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse Hogeschool 

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de Management & Organisatie Track krijg je wellicht vrijstelling.  

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 3 februari 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 3 februari 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2, 3 & 4

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Organisatieadviseur

 • Ontwerper

 • Manager (processen/team/ projecten/informatie/facility/HR)

 • Veranderaar

 • Innovator

 • Ondernemer

 • Analist (business/strategisch)

   

 • Adviseur (communicatie/organisatie/ re-integratie/beleid/marketing/ contract)

Dit word je niet

 • Juridisch medewerker

 • Econoom

   

 • Accountant

Doorstuderen

Ben je na de praktijkgerichte Management & Organisatie Track nog niet klaar met de stof? Studeer dan door aan de universiteit. Denk bijvoorbeeld aan een master Integrale Bedrijfsvoering, Facility & Real Estate Management, Bestuurskunde, Verandermanagement, Communicatiewetenschappen, Bedrijfskunde, Business Administration of Organisatiewetenschappen. Vaak moet je eerst een schakeljaar of premaster volgen. Voor de master Integrale Bedrijfsvoering aan De Haagse Hogeschool is dit niet nodig.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je schrijft je in voor een van de opleidingen: Bedrijfskunde, Communicatie, Facility Management of Human Resource Management. Kies tijdens de inschrijving voor de opleiding die jou het meest aanspreekt. Ook is het belangrijk dat je via dit formulier je gegevens achterlaat, zodat wij weten dat je wilt instromen in de track. Dan nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

De aanmeldingen verlopen via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen. 

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat niet geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Dit betekent dat je je inschrijft via een van de CROHO’s: Bedrijfskunde, HRM, FM of Communicatie. Bij de inschrijving geef je middels het vinkje aan dat je interesse uitgaat naar de M&O Track. Mocht je in je tweede jaar een opleiding vervolgen die anders is dan de CROHO waarvoor je je hebt ingeschreven, dan kun je switchen. De officiële opleidingsnaam van je specialisatie en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC - European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis? Dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom noemen we dit een negatief bindend studieadvies (NBSA).

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.