Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je wilt impact maken binnen een bedrijf of instelling en vindt meerdere vakgebieden interessant. Ook ben je klaar voor een nieuw avontuur waarbij je niet alleen in collegezalen zit en studieboeken leest. De Management & Organisatie Track is dan echt iets voor jou. 

De M&O Track is een breed onderwijsprogramma van 4 jaar. Je krijgt tijdens dit programma les in de vakgebieden Bedrijfskunde, Human Resource Management, Facility Management en Communicatie. Je kiest een specialisatie, maar krijgt ook de brede kennis waar het werkveld naar vraagt. 

Reken bij de M&O Track op eigentijds en vernieuwend onderwijs. Geen klassieke klaslokalen en kennistoetsen, maar leren in een professionele leeromgeving met opdrachtgevers, lectoraten, kennisexperts en coaches. Zo bouw jij aan je netwerk! 

En dat doe je niet alleen. Samen met je teamgenoten zet je al in het eerste jaar een adviesbureau op. Je werkt in multidisciplinaire teams aan realistische opdrachten van échte opdrachtgevers. Een organisatie die het personeelsbeleid wil verduurzamen? Een startup die bedrijfsprocessen wil optimaliseren? Samen met je team zoek je naar antwoorden en oplossingen. Deze werkervaring kan direct op je cv. Wel zo handig voor je toekomst! 

Tijdens de M&O Track leer je van alles dat je onderweg tegenkomt en van de coaching die je daarbij krijgt. Je ontwikkelt een brede basis, waar je veel aan hebt in je verdere carrière. Zo nemen jouw kansen op de arbeidsmarkt toe. Daarnaast krijg je de vrijheid om je in verschillende vakgebieden te ontwikkelen en jouw ambities te ontdekken. Focus breng je aan op wat jij het meest interessant vindt. 

Alle opgedane kennis maakt jou breed inzetbaar. Laat dat nou precies zijn waar het werkveld op zit te wachten! Zie jij jezelf later als spin in het web bij een creatieve agency? Zit je liever aan de directietafel van een grote corporate organisatie voor de presentatie van de nieuwe jaarplannen? Of gebruik jij graag je overtuigingskracht bij de reorganisatie van een zorginstelling? De M&O Track opent deuren naar een carrière binnen startups, kleine en grote organisaties en overheidsinstellingen. 

Een coach begeleidt je tijdens je studieloopbaan. Samen praat je over jouw ambities, leerroute en leerproces. Zelfontwikkeling en professionele skills staan daarbij centraal. Door intensieve begeleiding haal jij het beste uit jezelf als managementprofessional. Tijdens M&O Track treden we met jou buiten de gebaande paden. Samengevat kun je het volgende verwachten: 

 • Geen standaard tentamens en hoorcolleges 
 • Echte praktijkopdrachten in samenwerking met het werkveld 
 • Samenwerken in multidisciplinaire teams 
 • Leren door te doen – met vallen en opstaan 
 • Impact maken vanaf de eerste dag 
 • Intensieve begeleiding van coaches 
 • Verantwoordelijk voor je eigen leerproces 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Je schrijft je in voor de Management & Organisatie Track via één van de reguliere opleidingen, namelijk; Bedrijfskunde, Human Resource Management, Facility Management of Communicatie. We raden aan je in te schrijven voor de opleiding waar je het meest in geïnteresseerd bent.

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo
 • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Om met de Management & Organisatie Track te kunnen beginnen, moet je een mbo-niveau 4-, havo- of vwo-diploma hebben. Om succesvol te zijn beschik je over een goede dosis doorzettingsvermogen en een gemotiveerde houding waarmee je richting geeft aan jouw invulling van de studie. Wil jij weten of de Management & Organisatie Track bij je past? Stuur een e-mail naar info-mot@hhs.nl, dan nemen wij contact met je op.    

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma 

Je bent met ieder mbo-diploma niveau 4 welkom.  

Je mist een of meer vakken 

Heb je een van de bovenstaande vakken niet? Dan mag je alleen starten op voorwaarde dat je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Voor de wet moet je deze achterstand eerst inhalen om aan de studie te mogen beginnen. Deficiënties kun je wegwerken door een staatsexamen (havo of vwo) te behalen. Let op: je kunt je tot en met 31 december aanmelden voor een staatsexamen. De Haagse Hogeschool accepteert ook enkele andere certificaten, bekijk de pagina ‘Toelatingseisen’ voor meer info. 

Je hebt een diploma oude stijl 

Wanneer je een havo-diploma hebt behaald vóór 2009 of een vwo-diploma vóór 2010, dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier

Je hebt niet het juiste diploma en je bent ouder dan 21 jaar 

 Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder? Dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ kun je in het voorjaar van 2023 op verschillende momenten afleggen op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot het hbo en je een bewijs van voldoende beheersing van de Nederlandse taal hebt. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse Hogeschool 

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de Management & Organisatie Track krijg je wellicht vrijstelling.  

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2, 3 & 4

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Organisatieadviseur

 • Ontwerper

 • Manager (processen/team/ projecten/informatie/facility/HR)

 • Veranderaar

 • Innovator

 • Ondernemer

 • Analist (business/strategisch)

   

 • Adviseur (communicatie/organisatie/ re-integratie/beleid/marketing/ contract)

Dit word je niet

 • Juridisch medewerker

 • Econoom

 • Accountant

Doorstuderen

Ben je na de praktijkgerichte Management & Organisatie Track nog niet klaar met de stof? Studeer dan door aan de universiteit. Denk bijvoorbeeld aan een master Integrale Bedrijfsvoering, Facility & Real Estate Management, Bestuurskunde, Verandermanagement, Communicatiewetenschappen, Bedrijfskunde, Business Administration of Organisatiewetenschappen. Vaak moet je eerst een schakeljaar of premaster volgen. Voor de master Integrale Bedrijfsvoering aan De Haagse Hogeschool is dit niet nodig.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je schrijft je in voor een van de opleidingen: Bedrijfskunde, Communicatie, Facility Management of Human Resource Management. Kies tijdens de inschrijving voor de opleiding die jou het meest aanspreekt. Ook is het belangrijk dat je via dit formulier je gegevens achterlaat, zodat wij weten dat je wilt instromen in de track. Dan nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

De aanmeldingen verlopen via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. De Management & Organisatie Track start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over dit onderwijsprogramma. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor:  

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen. 

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Je schrijft je in voor een van de opleidingen Bedrijfskunde, HRM, FM of Communicatie en geeft middels een vinkje aan dat je het M&O Track programma wilt volgen.  

Mocht je na het eerste jaar van de M&O track besluiten dat je liever een andere opleiding volgt dan waar je je voor hebt ingeschreven, dan kun je switchen. Als je jezelf bijvoorbeeld hebt ingeschreven voor HRM, maar na het eerste jaar toch liever Bedrijfskunde, Communicatie of Facility management wil studeren, dan kan dat.   

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om het programma na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC - European Credits) behalen. Het programma kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je de Management & Organisatie Track vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis? Dan krijg je een negatief studieadvies en moet je M&O Track verlaten. Daarom noemen we dit een negatief bindend studieadvies (NBSA).

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw programma.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Bedrijfskunde Studenten en docent in gesprek

Bedrijfskunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Als bedrijfskundige focus je op het begrijpen en verbeteren van organisaties. Jij bent een verbinder die visie en uitvoering samenbrengt.
Ga naar Human Resource Management Drie studenten overleggen aan tafel met papieren

Human Resource Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Hoe match je de juiste mensen bij een vacature? Hoe verminder je verzuim? Leer hoe je organisaties helpt veranderen.
Ga naar Facility Management Twee studenten overleggen achter laptop

Facility Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Van camera’s in een recreatiepark tot de bewegwijzering op Schiphol. Als facility manager regel je dat alles feilloos werkt.